Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ (Ocimum basilicum)

Βασιλικός Ο βασιλικός είναι ένα φυτό που δεν λείπει σχεδόν ποτέ από κανένα σπίτι στη χώρα μας. Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζουμε όμως είναι ότι χρησιμοποιείται ευρύτατα στην αρωματοποιία, στη φαρμακοβιομηχανία και στην ποτοποιία. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βασιλικού βρίσκονται κυρίως στο αιθέριο έλαιο του. Συγκεκριμένα, τα φύλλα του φυτού μπορούν να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικό ρόφημα το οποίο είναι ιδιαίτερα τονωτικό, χωνευτικό, διουρητικό καθώς και καταπραϋντικό για τις νευρικές ημικρανίες. Ακόμα ο βασιλικός σε σκόνη, διαλυμένος μέσα σε κρασί, τονώνει τον οργανισμό και λειτουργεί πάλι και ως χωνευτικό.
To Αιθέριο έλαιο
To αιθέριο έλαιο του βασιλικού εξάγεται από ολόκληρο το φυτό, είναι σχεδόν διαφανές και έχει  μυρωδιά που είναι γλυκιά και πικάντικη. Επηρεάζει σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού μας. Τονώνει το νευρικό σύστημα, καταπολεμάει  το  στρες,  το  άγχος,  την πνευματική κόπωση και βοηθά στην συγκέντρωση.  Επιπλέον ανακουφίζει από τον βήχα, τη γρίπη και το κρύωμα, την κατάθλιψη και την ατονία και καταπραΰνει τα τσιμπήματα από τα έντομα και τα φίδια.
Ιδιότητες: Αεραγωγό, Ανακουφιστικό, Αντιεμετικό, Αντικαταθλιπτικό, Αντιπυρετικό, Αντισηπτικό, Αντισπασμοδικό, Αποχρεμπτικό, Αφροδισιακό, Γαλακταγωγό, Διουρητικό, Εμμηναγωγό, Εντομοαπωθητικό, Θερμαντικό, Καταπραϋντικό, Νευροτονωτικό, Σπασμολυτικό, Στομαχικό, Τονωτικό, Χωνευτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου