Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Κάπου στους πρόποδες του Βερμίου




Κάπου στους πρόποδες του Βερμίου μέσα στη πόλη της Βέροιας σε ένα μικρό κομμάτι γής, αποφάσισα εφέτος να εφαρμόσω πειραματικά μια καλλιέργεια ρίγανης με βλέψη ένα συνδυασμό βιολογικής και φυσικής διαχείρισης και σκοπό την επεξεργασία, τυποποίηση και διάθεση της προς κατανάλωση. Με λίγα λόγια η παραγωγή θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας αυτοφυούς καλλιέργειας. Έτσι λοιπόν αφού έγινε προετοιμασία του εδάφους, βοτάνισμα και φρεζάρισμα, τοποθετήθηκαν τα φυτά ρίγανης Ελληνικής προέλευσης.




'Ενας μήνας μετά η μοναδική καλλιεργητική παρέμβαση, η απομάκρυνση των ζιζανίων (βοτάνισμα) με τα χέρια..Τα φυτά έχουν ικανοποιητική ανάπτυξη και δεν χρειάστηκε η άρδευση τους.


Ένα χρόνο αργότερα τα φυτά έχουν απλώσει και κατακλύσει όλη την έκταση. Η παραγωγή σ' ένα χρόνο τετραπλασιάστηκε χωρίς σχεδόν καμία καλλιεργητική παρεμβαση ..





Η φυσική καλλιέργεια είναι ένα πνευματικό μονοπάτι που συνδέει επιστήμη, θρησκεία, φιλοσοφία σε μια ενιαία σύλληψη, όπως ήταν κάποτε στο παρελθόν αδιαίρετες. Η φυσική καλλιέργεια φιλοδοξεί να ενώσει θεό άνθρωπο και φύση.