Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Nα πλυθείς, να την πιεις, να ξεδιψάσεις, να μεθύσεις

                                                             ΜΕΝΤΑ                                                                            

Ενημέρωση και κίνητρα απαιτούνται για την ανάπτυξη της καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη χώρα μας, η οποία έχει το μοναδικό πλεονέκτημα να διαθέτει μία ποικιλία πάνω από 1.000 αυτοφυών ειδών, όταν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετράνε μόλις μερικές δεκάδες. 

      Η μέντα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά. Είναι πολυετής πόα και έχει πράσινα φύλλα  τα οποία είναι πολύ αρωματικά. Χρειάζεται ηλιόλουστες θέσεις και έδαφος με
πολύ καλή στράγγιση. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού σημαντικό είναι να ποτίζεται καθημερινά. Αρκετά ανθεκτική στον παγετό. Πολύ δημοφιλές φυτό και για το γνωστό ποτό Μοχίτο που χρησιμοποιούμε τα φύλλα της.

 
Ένα μέσο κόστος πρώτης σποράς μπορεί να ανέλθει στα 1500 ευρώ/ στρέμμα, ή και παραπάνω, καθώς η ποικιλία μπορεί να είναι εργαστηριακή.  Αυτό που πρέπει να σημειωθεί,είναι ότι το κόστος αυτό δεν επαναλαμβάνεται, αφού ο καλλιεργητής δεν θα χρειαστεί να ξαναγοράσει σπόρους, θα τους παράγει μόνος του.
      
Τα αρωματικά φυτά έχουν ένα μεγάλο εύρος αγοράς. Ο λόγος που δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα στην χώρα μας στο βαθμό που θα μπορούσαν είναι επειδή οι αγρότες δυσκολεύονται να πιστέψουν σε κάτι άλλο από τις παραδοσιακές καλλιέργειες. «Πρέπει όμως να μάθουμε να πιστεύουμε στα χρήσιμα τρόφιμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου